ВДОСКОНАЛЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ З ІНОЗЕМНИХ МОВ У ТЕХНІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТАХ: ЦИФРОВИЙ ПІДХІД - ХИМАЙ, Наталія; ЗАРІВНА, Оксана; ШАЛОВА , Наталія (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Стаття досліджує зростаючу роль цифрових технологій в оцінюванні рівня володіння іноземними мовами студентами технічних університетів. У ній підкреслюються обмеження традиційних методів оцінювання, таких як орієнтація на запам’ятовування та відсутність персоналізованого зворотного зв’язку, а також аргументуються переваги інтеграції цифрових інструментів. У дослідженні проведено комплексний аналіз різних цифрових інструментів і платформ, які можна застосувати для оцінювання мовних компетенцій в умовах технічного університету. Ці інструменти спрямовані на підвищення ефективності контролю знань та забезпечення неупередженого оцінювання. Аналіз охоплює системи управління навчанням (LMS), масові відкриті онлайн-курси (МВОК), інтерактивні інструменти, засоби перевірки граматики та аналітичні системи. Проілюстрована функціональность та переваги оцінювання знань студентів на прикладі використання популярної онлайн-платформи Classtime.У статті підкреслюється трансформаційний потенціал цифрових технологій у вдосконаленні процесу вивчення іноземних мов, особливо в технічних університетах. Стратегічно інтегруючи традиційні методи оцінювання та методи оцінювання з використанням цифрових інструментів, викладачі можуть створити більш персоналізований, доступний та інтерактивний навчальний процес, який відповідає різноманітним потребам студентів. Ефективність цих інструментів, як зазначається в дослідженні, залежить від продуманої інтеграції, яка враховує індивідуальні особливості студентів та сприяє їхньому залученню. У роботі також підкреслюється важливість інтеграції автоматизованих і традиційних методів оцінювання, наголошуючи на цінності саморефлексії серед студентів. Такий інтегрований підхід, як зазначається, має великі перспективи у сприянні більш комплексним і адаптивним освітнім практикам у контексті викладання іноземних мов у технічних університетах. У статті представлено низку рекомендацій щодо ефективного оцінювання в цьому конкретному навчальному середовищі, пропонуючи цінні ідеї та поради як для практиків, так і для науковців.