ДИДАКТИЧНА ГРА ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - БОРТНЮК, Тетяна (Acta Paedagogica Volynienses, 2021)
У статті розкрито спрямування сучасної освіти до впровадження компетентнісного підходу та формування у здобувачів освіти ключових компетентностей, одними з яких є ініціативність і підприємливість. Теоретично обґрунтовано необхідність та підвалини формування підприємницької компетентності в освітньому середовищі закладу загальної середньої освіти. Зазначено, що формування первинного економічного досвіду в учнів почат- кової школи найбільш вдало відбувається у процесі ігрової діяльності, оскільки саме в грі у дитини з’являється можливість «на практиці» перевірити свої знання, застосувати їх, розширити власний досвід. Виділено структуру уроку щодо формування підприємницької компетентності. Проаналізовано переваги використання дидактичної гри як засобу навчання дітей в початковий період навчання та визначено її особ- ливості під час формування підприємницької компетентності. Окреслено, що орієнтовний зміст початкових економічних знань відображає сам вчитель, коли ознайомлює дітей із фінансовою грамотністю, використовуючи при цьому різноманітні форми роботи. Формування підприємницької компетентності передбачає не лише ігрове навчання, але й організацію позакласної діяльності, що охоплює: проведення тижнів фінансової грамотності, екскурсій до фінансових установ, розроблення учнівських проєктів, проведення виставок тощо. Зазначено, що підприємливість і фінансова грамотність є запорукою становлення успішної особистості, ініціативної та усе- бічно розвиненої, здатної змінювати навколишній світ на краще. У процесі роботи над науковою розвідкою використовувалися такі методи дослідження: теоретичні: аналіз і синтез під час опрацювання педагогічної та методичної літератури з досліджуваної проблеми; теоретичне осмислення й узагальнення досвіду викладачів і власного досвіду роботи з формування підприємницької компе- тентності майбутніх учителів початкової школи.