ПЕДАГОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ІГРОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У РОЗВИТКУ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - ШИНКАРЕНКО, В’ячеслав; КЛІМОВА, Людмила; МІХІНА, Наталія; ГРИГОРОВ, Георгій; ВЕЛИКОДНА, Євгенія (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті досліджено можливості та особливості використання дидактичних ігор у розвитку дітей дошкільного віку. Визначено, що дидактичні ігри характеризуються тим, що вони містять готовий ігровий задум, містять у собі ігрову ситуацію, в якій опиняється дитина. Для успішного здійснення ігрового задуму важливо наявність ігрового матеріалу, що спонукає дитину до гри. Дидактична гра, у своєму значенні, містить два значення: навчальне та ігрове. Встановлено, що основна мета дидактичних ігор – це повторне відтворення дитиною певних дій, її тренування тієї чи іншої дії. Дидактична суть гри полягає в тому, що дитина отримує можливість діяти абсолютно самостійно, а матеріал, з яким працюють діти, властивості якого вони пізнають, стають основним дидактичним початком у здійсненні дидактичних завдань. Встановлено, що заняття є більш універсальними засобами у вирішенні освітніх завдань ніж дидактична гра. Але під час дидактичної гри у дитини розвиваються найважливіші властивості особистості: довільність психічних процесів, гальмування, увага, спостережливість, кмітливість тощо. Виявлено вимоги до дидактичних ігор для дітей дошкільного віку: дидактична гра повинна сприяти виникненню інтересу у дітей, оскільки продуктивне навчання вважається неможливим без його наявності; стимулювання дитини (процес проведення дидактичної гри бажано будувати шляхом залучення дитини до змагання з іншими дітьми, що сприяє стимулюванню її активності); дидактична гра повинна надавати самостійність у формуванні навичок та умінь, сприяти пошуку знань, адже це необхідно для самоосвіти дітей, формування здатності приймати рішення та логічно мислити; в ході дидактичної гри дітей варто заохочувати за успіхи різними способами, при цьому похвала не повинна бути тільки за перемогу у змаганні на швидкість, а, наприклад, за демонстрацію нових знань, навичок та умінь у ній, старанність при виконанні завдання тощо.