РОЗВИТОК КРЕАТИВНОСТІ УЧНІВ У МИСТЕЦЬКОМУ ЗАКЛАДІ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - БОГАНЧА, Марина (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті досліджено проблему розвитку креативності учнів у мистецькому закладі освіти в умовах цифрової трансформації навчального процесу. Обґрунтовано, що креативність виступає ключовою компетентністю ХХІ століття, необхідною для формування інноваційного мислення, самовираження та культурної ідентичності особистості. Показано, що мистецька освіта є сприятливим середовищем для реалізації творчого потенціалу учнів, а інтерактивні технології підсилюють можливості співпраці, рефлексії та саморозвитку. Визначено основні функції інтерактивних технологій – мотиваційно-стимулюючу, комунікативно-рефлексивну та діяльнісно-творчу – і розкрито їхній вплив на формування пізнавальної активності, емоційного інтелекту та навичок групової взаємодії. На основі узагальнення наукових праць українських і зарубіжних дослідників визначено педагогічні умови ефективного використання інтерактивних технологій у мистецькій освіті. До них належать створення безпечного й довірливого освітнього середовища, поєднання традиційних і цифрових форм художньої діяльності, орієнтація на процес творчого пошуку, застосування формувального оцінювання та підтримка внутрішньої мотивації учнів. Наголошено, що інтерактивні технології забезпечують синтез емоційного, когнітивного та діяльнісного компонентів навчання, сприяючи розвитку гнучкого мислення, ініціативності, комунікабельності та естетичної чутливості. У статті доведено, що інтерактивні технології є ефективним засобом розвитку креативності учнів мистецьких шкіл, оскільки формують середовище співтворчості, підтримують індивідуальні творчі стратегії й забезпечують інтеграцію традиційної та цифрової мистецької практики. Перспективним напрямом подальших досліджень визначено розроблення інструментів діагностики рівня креативності та впровадження цифрових методик у практику мистецької освіти.