ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЧИТАЦЬКОЇ ГРАМОТНОСТІ УЧНІВ 3-4 КЛАСІВ З НАВЧАННЯМ МОВАМИ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - БОГДАНЕЦЬ-БІЛОСКАЛЕНКО, Наталія; ШЕВЧУК, Лариса (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті обґрунтовано актуальність вивчення української мови як державної, зокрема в аспекті формування читацької грамотності. Наголошено на важливості формування читацької грамотності у процесі вивчення української мови учнями 3-4 класів з навчанням мовами національних меншин. Докладно описано узагальнені результати аналізу наукової та методичної літератури з проблеми дослідження. Зокрема спостерігається різноманітність думок щодо трактування поняття «читацька грамотність», яка полягає у розгляді сутності терміну «читацька грамотність» як окремо, так і в контексті міжнародних досліджень. Наведено приклади тлумачень, запропонованих вітчизняними науковцями. З’ясовано особливості трактування поняття «читацька грамотність» у контексті міжнародних досліджень PISA та PIRLS, наявність відповідних змін за роки проведення. Із урахуванням виявленої ретроспективи конкретизовано сутність поняття «читацька грамотність учнів» й уточнено його визначення для використання у сучасному освітньому процесі закладів загальної середньої освіти. Приділено увагу роботі з текстами як важливому аспекту розвитку читацької грамотності здобувачів освіти. Описано стильову й видову різноманітність текстів як основи для розвитку читацької грамотності із врахуванням критеріїв і досвіду добору текстового матеріалу для тестування у процесі проведення міжнародних досліджень та специфіки білінгвізму. Коротко описано вітчизняні особливості багатомовності. Зокрема наведено статистичні дані, які ілюструють сучасний стан реалізації багатомовності у закладах загальної середньої освіти України. Конкретизовано зміни й негативні наслідки, спричинені російською агресією. Акцентовано увагу на компонентах процесу читацької діяльності, якісних та кількісних характеристиках компонентах компетентного читача молодшого шкільного віку. Перелічено труднощі й описано ефективні форми навчання й навчальної діяльності здобувачів освіти, методи, способи, прийоми та ін. для ефективного розвитку читацької грамотності учнів 3-4 класів з навчанням мовами національних меншин у процесі навчання української мови.