ОЗДОРОВЧО-РЕКРЕАЦІЙНА СПРЯМОВАНІСТЬ СПОРТИВНИХ ІГОР У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - БОГДАНОВСЬКИЙ, Ігор; БОЙЧЕНКО, Юрій; САМОЙЛИЧ, Анна (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті висвітлено теоретичне узагальнення основ та методичних принципів для оптимізації розвитку рухових якостей на уроках фізичного виховання молодших школярів (6–10 років) з елементами спортивних ігор. Дослідження обґрунтовує необхідність відходу від традиційного підходу, що базується на повтореннях у стабільних умовах, на користь інтеграції ігрового методу та ациклічних навантажень, які імітують динаміку спортивних ігор. Такий підхід забезпечує високу рухову щільність, емоційність та мінливість умов виконання рухів , що дозволяє досягати регламентованого педагогічного ефекту (розвиток якостей) завдяки високій мотивації до нерегульованої форми гри. Розроблена методика передбачає зміну структури уроку з пріоритетом ігрової спрямованості. Наприклад, використання аеробних ігор («Квач», «Рибалка та рибка») у підготовчій частині та інтеграцію елементів спортивних ігор (футбол, волейбол) в основній частині. Ключовим елементом є точне структурування навантаження шляхом диференціації інтервалів роботи та відпочинку відповідно до якості, що розвивається. Наприклад, для розвитку швидкості рекомендовані тривалі інтервали відпочинку (30–40 с), а для витривалості – короткі (близько 20 с). Експериментальне підтвердження засвідчило високу ефективність методики: спостерігалося значне покращення функціональних показників серцево-судинної та дихальної систем, а також позитивний перерозподіл учнів на вищі рівні фізичного здоров’я; виявлено суттєве покращення швидкості (біг 30 м), швидкісно-силових здібностей (стрибок у довжину з місця) та статичної силової витривалості (стійка на руках), особливо у дівчат; було зафіксовано чотириразове збільшення добровільної рухової активності учнів. Крім того, 50 % учнів експериментальної групи продемонстрували відмінну техніку виконання вправ, на відміну від 24,1 % у контрольній групі. Висновки підтверджують, що використання компонентів спортивних ігор є науково обґрунтованим і ефективним підходом для комплексного розвитку рухових якостей, зміцнення функціональних можливостей організму та формування стійкої внутрішньої мотивації та інтересу до фізичної культури. Подальші дослідження необхідні для розробки методів оперативного педагогічного контролю, детальної оцінки впливу варіативності ігрової діяльності на когнітивні процеси молодших школярів та вдосконалення алгоритму побудови уроків з ациклічними навантаженнями.