ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ МОТИВАЦІЙНО-ЦІННІСНОЇ СФЕРИ ОСОБИСТОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - КОВАЛЬЧУК, Ольга (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті розкрито актуальність проблеми розвитку мотиваційно-ціннісної сфери особистості молодших школярів у контексті реалізації Концепції Нової української школи. Підкреслено, що саме в молодшому шкільному віці закладаються основи світогляду, моральних орієнтирів, соціальної відповідальності, емпатії та здатності до конструктивної взаємодії. У цей період формується позитивне ставлення до навчання, з’являється усвідомлення значущості власних дій і перші прояви внутрішньої мотивації. Проаналізовано сучасні наукові підходи до розуміння структури мотиваційно-ціннісної сфери особистості, охарактеризовано її основні складові – мотиви, потреби, емоції, переконання, ціннісні орієнтації та їхній вплив на поведінку й розвиток дитини. У роботі висвітлено провідні методологічні підходи до розвитку ціннісної сфери молодших школярів: особистісно орієнтований, компетентнісний, діяльнісний, аксіологічний, культурологічний, системний і суб’єктний. Розкрито можливості їх практичного застосування в умовах початкової школи, зокрема під час інтегрованих уроків курсу «Я досліджую світ». Показано, що ефективними засобами виховання моральних якостей, відповідальності, емпатії та соціальної активності є рольові ігри, проєктна діяльність, морально-етичні бесіди, аналіз художніх творів і народних казок. Окрему увагу приділено аналізу чинників, що впливають на розвиток мотиваційно-ціннісної сфери дітей: емоційному фону навчання, стилю педагогічної взаємодії, родинному вихованню, культурному середовищу та соціальним умовам. Підкреслено значення внутрішньої мотивації як основи стійких ціннісних орієнтацій та прагнення до саморозвитку. У статті також запропоновано підходи до оцінювання рівня розвиненості мотиваційно-ціннісної сфери молодших школярів, що ґрунтуються на спостереженні, аналізі дитячих робіт і рефлексії, що дозволяє визначити динаміку розвитку особистісних цінностей у навчальному процесі. Отримані результати підкреслюють важливість створення в освітньому середовищі умов, які сприяють розвитку позитивної самооцінки, почуття успіху та впевненості в собі кожної дитини.