ЦИФРОВИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ УЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ЯК ЗАСІБ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНШОМОВНОЇ ОСВІТИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - МЄЛЄКЄСЦЕВА, Наталія (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті обґрунтовано актуальність формування цифрової компетентності вчителя початкових класів як стратегічного інструменту забезпечення високої якості освіти в Новій українській школі, організації інтерактивного освітнього середовища та індивідуалізації освітнього процесу. Доведено, що володіння цифровими технологіями є необхідною умовою для реалізації сучасних методичних підходів, підвищення мотивації та формування основ іншомовної комунікативної компетентності молодших школярів, а також забезпечення доступності освіти в умовах безпекових ризиків. З’ясовано, що цифрові інструменти сприяють розвитку іншомовних лексико-граматичних навичок здобувачів початкової освіти, навичок аудіювання, читання, письма, комунікативних умінь і мовленнєвої активності, а також знайомлять їх із культурою та традиціями країни, мова якої вивчається. Схарактеризовано цифровий інструментарій учителя початкових класів як засіб ефективної реалізації іншомовної освіти в початковій школі. Здійснено аналіз сучасних цифрових платформ Wordwall, LearningApps, Kahoot, Quizlet, Padlet, Mentimeter, описано можливості їх використання на різних етапах уроку англійської мови в початковій школі: організаційно-мотиваційному, презентації нового матеріалу, закріплення знань, контролю та рефлексії. Наведено приклади використання інтерактивних вправ, ігор, тестувань та вікторин, що стимулюють активну пізнавальну діяльність, підтримують формувальне оцінювання та забезпечують можливість одночасної роботи учнів онлайн і офлайн. Визначено, що окреслені цифрові ресурси є важливим педагогічним інструментом, проте дослідження інтеграції цифрових технологій в освітній процес початкової школи та підготовки вчителів до їх ефективного використання потребують подальшого розвитку.