ЦИФРОВІ РЕСУРСИ ОСВІТЯНСЬКИХ БІБЛІОТЕК ЯК КЛЮЧОВИЙ ІНСТРУМЕНТ ПІДТРИМКИ НУШ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - НІКОЛАЄНКО, Ярослава (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Метою статті є оцінка впливу цифрових ресурсів освітянських бібліотек як ключового інструменту підтримки Нової української школи в умовах воєнного стану в Україні. Дослідження зосереджується на доступності цифрових ресурсів, їх інтеграції у навчальні програми, підготовці вчителів, на соціальних та освітніх результатах, таких як залучення учнів та академічна успішність. Акцентовано увагу на ролі бібліотечних цифрових ресурсів у подоланні освітніх диспропорцій та забезпеченні безперервності навчання. Методи. Систематичний аналіз наукових досліджень з використанням різних методологічних підходів: аналітичного, порівняльного, описового та синтетичного. Досліджувались моделі інтеграції цифрових ресурсів освітянських бібліотек у навчальні програми, рівень цифрової компетентності вчителів, а також вплив на залучення учнів та академічні результати. Особлива увага приділялась бар’єрам доступу до цифрових бібліотечних ресурсів та факторам, що сприяють їх ефективному використанню у школах, постраждалих від війни. Результати. Цифрові ресурси бібліотек відіграють ключову роль, забезпечуючи доступ до навчальних матеріалів навіть за обмеженої інфраструктури; доступ нерівномірний, інтеграція помірна, обмежена готовністю вчителів та інфраструктурою; розвиток цифрової компетентності критично важливий, але навчання фрагментоване; ресурси позитивно впливають на залучення учнів і успішність, хоча ефект пом’якшують психосоціальні стресори. Висновки. Встановлено, що цифрові ресурси освітянських бібліотек є ключовим фактором забезпечення безперервного та рівноправного навчання в умовах війни, а технологічні, педагогічні та психосоціальні фактори взаємодіють у формуванні якості освіти. Необхідна спланована масштабна підготовка вчителів, інвестиції в інфраструктуру, інтегрована соціально-емоційна підтримка учнів для ефективного використання цифрових ресурсів. Результати дослідження підкреслюють важливість цифрових бібліотечних ресурсів як стратегічного інструменту підвищення стійкості та ефективності освіти у кризових умовах.