ПІДРУЧНИК УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ УЧНІВ 7–9 КЛАСІВ - ГОЛУБ, Ніна; ГОРОШКІНА, Олена (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті розглянуто проблему розвитку критичного мислення на уроках української мови засобами підручника. Акцентовано, що українська мова як навчальний предмет має значний потенціал для розвитку критичного мислення учнів, насамперед через роботу з текстами, що порушують актуальні життєві проблеми. Аналізуючи мовні явища, інтерпретуючи ті чи ті висловлення, порівнюючи стилістичні засоби, виявляючи проблему (мовну, мовленнєву чи життєву) в тексті, учні навчаються міркувати, висловлювати припущення, продукувати ідеї розв’язання проблеми, обґрунтовувати й оцінювати власну думку. У розвідці зазначено, що науковці і практики намагаються розв’язати проблему розвитку критичного мислення в контексті компетентнісного підходу, спрямованого на підготовку учнів до життя в умовах динамічних змін інформаційного суспільства. Компетентнісний підхід спрямовує уроки української мови водночас на засвоєння мовної і мовленнєвої теорії та на розвиток глибокого й системного мислення і мовлення. Обґрунтовано необхідність виокремлення розділу «Інформація» в модельній навчальній програмі, що сприяє не тільки інтелектуальному розвиткові учнів, а й формуванню інформаційної гігієни – здатності усвідомлено сприймати й застосовувати інформацію. Подано теми, запропоновані в межах розділу «Інформація» для вивчення на уроках української мови в 7-9 класах, а також зразки вправ. Наголошено, що виокремлення змістового напряму розвитку критичного мислення учнів на уроках української мови – це надання вчителям ефективного інструменту для формування самостійної, відповідальної особистості, готової до викликів цифрового суспільства, яка шукає, аналізує, критично оцінює інформацію Крім того, уведення соціально значущих відомостей підвищує мотивацію учнів до навчання, формує в них самостійність, здатність до рефлексії.