ШЛЯХИ НАЛАГОДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СПІВПРАЦІ ВЧИТЕЛЯ ТА АСИСТЕНТА ВЧИТЕЛЯ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ - КОВРІГІНА, Лілія (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Стаття має на меті розкриття теоретико-методичних засад та визначення практичних шляхів налагодження ефективної партнерської взаємодії між учителем і асистентом вчителя в умовах інклюзивного освітнього простору. У дослідженні обґрунтовано важливість такої співпраці як ключової умови для успішного навчання та соціалізації учнів з особливими освітніми потребами (ООП) та доведено, що спільна робота двох педагогів є основою для індивідуалізації освітнього процесу та створення підтримуючого середовища, яке сприяє всебічному розвитку особистості. Методологія. У роботі використано комплексний підхід, що поєднує теоретичні та емпіричні методи дослідження. Проведено аналіз наукової та методичної літератури з питань інклюзивної освіти, педагогічного партнерства, командної взаємодії. Використано методи узагальнення та систематизації для виокремлення ключових принципів ефективної співпраці. На основі емпіричного досвіду інклюзивних закладів освіти та власних спостережень розроблено практичні рекомендації та моделі налагодження взаємодії. Застосовано методи моделювання для обґрунтування перспективних напрямків розвитку партнерства, зокрема, спільного викладання. Визначено та проаналізовано низку потенційних бар'єрів на шляху до ефективної взаємодії. Науковою новизною вважаємо той факт, що нами вперше було обґрунтовано та систематизовано ключові принципи налагодження партнерства між учителем та асистентом вчителя. Також визначено та описано конкретні шляхи вдосконалення їхньої співпраці, що виходять за межі традиційного розподілу ролей, включаючи вдосконалення професійної підготовки, покращення комунікації та адвокацію системних змін. Запропоновано авторський підхід до використання моделей спільного викладання в українських реаліях, адаптований до потреб закладів загальної середньої освіти. Розкрито роль асистента вчителя як повноцінного педагогічного партнера, що сприяє не лише адаптації, а й активній соціалізації учня з ООП. Висновки. Ефективна співпраця вчителя та асистента вчителя є невід'ємною складовою успішного функціонування інклюзивного класу. Її налагодження вимагає дотримання принципів взаємоповаги, чіткої комунікації та спільного планування. Використання різних моделей спільного викладання дозволяє забезпечити індивідуальну підтримку кожному учневі, що сприяє досягненню високих освітніх результатів. Розвиток партнерства вимагає спеціалізованої підготовки обох фахівців, їх готовності до командної роботи та постійного професійного зростання. Визначені шляхи є основою для подальшого вдосконалення системи інклюзивної освіти в Україні.