АНГЛІЙСЬКІ МОВНІ НАВІГАТОРИ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК АКАДЕМІЧНОГО ПИСЬМА У МАЙБУТНІХ ПРАЦІВНИКІВ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ - СТУПАК, Марина (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Стаття присвячена дослідженню англійських мовних навігаторів як ефективного інструмента формування навичок академічного письма у майбутніх працівників правоохоронних органів. Метою є класифікація цих мовних одиниць за смисловими функціями, які вони реалізують у тексті, а також обґрунтування доцільності їх застосування в освітньому процесі як засобу підвищення зв’язності, логічності та структурної впорядкованості англійських наукових текстів. У дослідженні використано метод аналізу наукових джерел, контекстуально-семантичний аналіз дискурсивних засобів, описовий і порівняльний методи для класифікації англійських мовних навігаторів з позиції їхніх функцій у структурі академічного письма, а також метод лінгводидактичного моделювання для демонстрації їхнього впливу на якість наукового викладу. Практичним компонентом дослідження є порівняльний аналіз двох варіантів ідентичного за змістом уривка наукового тексту, один з яких містить мовні навігатори, а інший – не містить. У статті запропоновано використовувати термін «мовні навігатори» для позначення засобів дискурсивної організації тексту, що є більш доступним і зрозумілим для студентів нефілологічних спеціальностей. Розроблено та представлено класифікацію англійських мовних навігаторів за смисловими функціями з прикладами їх використання у правоохоронному дискурсі. Вперше обґрунтовано ефективність навчання мовним навігаторам для підвищення рівня академічного письма майбутніх працівників правоохоронних органів. Результати дослідження засвідчують, що англійські мовні навігатори суттєво підвищують рівень логічної організації наукових текстів, полегшують сприйняття інформації та забезпечують чітку аргументацію. Запропонована класифікація сприяє систематичному й усвідомленому використанню цих одиниць у процесі написання академічних текстів англійською мовою. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на розроблення навчально-методичних матеріалів і вправ для інтеграції мовних навігаторів у професійну підготовку майбутніх правоохоронців.