ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОБЛЕМНОГО НАВЧАННЯ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ІНТЕГРОВАНОГО КУРСУ «Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ» - КРАМАРЕНКО, Алла (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
У статті розглядається питання застосування технології проблемного навчання в процесі вивчення здобувачами початкової освіти курсу «Я досліджую світ». Автор акцентує увагу на процесі модернізації Нової української школи та впровадженні інтегрованого курсу «Я досліджую світ», пропонує приклади застосування проблемного навчання під час викладання запропонованого курсу. Зазначається, що технологія проблемного навчання, її застосування під час викладання інтегрованого курсу «Я досліджую світ» є досить актуальною в практиці вчителів, а практико-орієнтовані завдання вимагають додаткового розкриття в контексті інноваційного змісту предмета. Детально розглянуто застосування проблемного навчання серед здобувачів початкової освіти на уроках курсу «Я досліджую світ». Автор наголошує, що під час проблемного навчання вчитель не повідомляє знання в готовому вигляді, а ставить перед учнем завдання (проблему), зацікавлює його, викликає в нього бажання знайти спосіб розв’язання завдання шляхом використання низки методичних прийомів. Підкреслено, що створення проблемних ситуацій та їх розв’язання досягається частково-пошуковим методом, іноді – дослідницьким, за допомогою лабораторних, демонстраційних і домашніх дослідів. Відкриття, які учні роблять при цьому, незначні, але дітям вони дають велике інтелектуальне задоволення. Зазначено, що чим більше створюватиметься для учнів складних ситуацій, які вони спроможні подолати, тим інтенсивніше в них розвиватиметься інтерес до знань, науки. Отже, включення в освітній процес пошукових завдань активізує діяльність здобувачів початкової освіти, підвищує їх інтерес до вивчення курсу «Я досліджую світ», сприяє накопиченню і поглибленню знань.