ОСОБЛИВОСТІ ПРОЄКТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В ДОШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ - ТОМАШЕВСЬКА, Ірина (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
У статті розкривається сутність проєктного менеджменту, як провідної наукової ідеї, що забезпечує функціонування та успішний розвиток закладу дошкільної освіти, описано основні характеристики проектного менеджменту, визначено особливості педагогічної діяльності в умовах проєктного управління. Обґрунтовано актуальність інноваційного розвитку та модернізації закладу дошкільної освіти в умовах сьогодення та визначено потребу впровадження проєктного менеджменту в освітньому просторі ЗДО. У статті визначена актуальність та необхідність використання технології проєктного менеджменту в управлінні розвитком закладом дошкільної освіти. Розкрито сутність та структура проєктного менеджменту. що забезпечує сталий розвиток закладу освіти У статті проаналізовано основні проблеми дошкільної освіти та перспективи їх вирішення, через впровадження проєктного менеджменту. У дослідженні розглянуто можливі шляхи перетворення закладу дошкільної освіти як системи, що саморозвивається, в нову формацію, яка забезпечує відкритість, мобільність та відповідність освітніх послуг вимогам сьогодення. Охарактеризовано необхідні умови проєктної діяльності в закладах дошкільної освіти , що до реалізації системи управління проєктами слід підходити як до окремого проєкту. Проєктне управління розглядається як провідний спосіб реформування та оптимізації діяльності ЗДО, що дозволяє раціонально використовувати ресурси, залучати партнерські зв’язки та взаємодію з різними рівнями освіти, підвищувати якість дошкільної освіти. У статті схарактеризовано основні компоненти, визначено цілі впровадження проєктного менеджменту в освітньому просторі ЗДО. Визначено базові принципи впровадження прєктного менеджменту в освітньо-розвивальному просторі закладу дошкільної освіти.