МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ГРАМАТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ НА ЗАНЯТТЯХ З ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ - ГОРОДИСЬКА, Оксана (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
Стаття присвячена актуальним проблемам іншомовної граматичної компетентності. У статті розкрито поняття граматичної компетентності та визначено її основні компоненти. До основних компонентів граматичної компетентності вчені відносять граматичні навички, знання та граматичну усвідомленість, а механізмом формування граматичної компетентності є різні види вправ. Визначено основні методичні засади та принципи формування граматичної компетентності майбутніх учителів початкової школи. У статті відзначається ефективність використання комунікативного та соціокультурного підходів, вказуються основні принципи навчання граматики майбутніх вчителів початкових класів на заняттях іноземної мови за професійним спрямуванням. Процес навчання граматики студентів педагогічного факультету повинен бути спрямований на формування іншомовної граматичної компетентності з урахуванням національно-культурних особливостей мови, що вивчається, в складі професійної іншомовної комунікативної компетентності, необхідної для здійснення майбутньої професійної діяльності. Зміст граматичної компетентності, окрім знань елементів мови та вміння їх використовувати в мовленні, повинен включати також знання, навички та вміння, які сприяють засвоєнню соціально- культурних норм і національно-культурних особливостей мовленнєвої поведінки представників іншомовної культури. Успішне формування граматичною компетентністю з урахуванням національно-культурних особливостей мови, що вивчається, можливе за умови реалізації комунікативного підходу в поєднанні з соціокультурним підходом викладання іноземної мови. Граматичні завдання повинні бути максимально наближеними до реального спілкування, зверненими до самого студента та передбачати використання його власного життєвого досвіду. Комунікативно-орієнтоване навчання граматики дозволяє підвищити мотивацію, розширити експресивні можливості мовлення, що додає природності висловлюванням здобувачів вищої освіти.