ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ НА УРОКАХ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ ПІД ЧАС ІГРОВОЇ ТА ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - ДОРОЖ, Ірина; КОВАЛЬЧУК, Анатолій (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
Дана стаття розкриває актуальність змагального характеру фізичної культури та стресових умов, що є безсумнівними каталізаторами різних емоції, які можуть вплинути на спортивні показники і кожен вид спорту має особливі фізичні, технічні характеристики, які потребують спеціальних навичок. Чутливість та сприйнятливість здобувачів початкової освіти до такого роду емоційних подразників сприяють розвитку емоційного інтелекту. Оскільки «основні його структурні елементи починають розвиватись у молодшому шкільному віці та не зникають, а вдосконалюються впродовж шкільного навчання, тому на час закінчення навчання молода людина має можливість досягти такого рівня розвитку, у т. ч. й розвитку емоційного інтелекту, щоб у дорослому житті успішно продовжувати навчання, організовувати позитивне спілкування з новими людьми в нових соціальних умовах, залучатись у соціальні зв’язки під час практичної діяльності» (Zarytska, 2011). Великий обсяг досліджень підкреслив важливість емоційного інтелекту для прогнозу у всіх сферах життя. Отже, і не дивно, що інтерес до емоційного інтелекту на уроках фізичної культури також суттєво виріс. У статті проаналізовано вплив занять фізичною культурою на розвиток емоційного інтелекту здобувачів початкової освіти, його особливості для даної вікової категорії. Для написання даної статті було використано теоретичні методи: аналіз, синтез, індукція, дедукція. Було виявлено значний зв’язок між фізичною активністю і різними компонентами емоційного інтелекту у дітей молодшого шкільного віку. Вік і стать є ключовими модераторами цього зв’язку: за ознакою статі – дівчатка володіють більшим емоційним інтелектом, ніж хлопчики. Аналіз показників емоційного інтелекту у них показав певні відмінності рівня емоційного інтелекту у дітей під час заняття індивідуальними і командними видами спорту та спортивних іграх. Педагог, який здатний регулювати власні емоції, сприймає мотивації своїх вихованців і це розуміння впливає на результати учнів. Аналіз наукових робіт в цілому засвідчив важливість емоційного інтелекту для досягнення успіху та високих результатів на уроках фізкультурної освітньої галузі під час ігрової та змагальної діяльності здобувачами початкової освіти та педагогів, але враховуючи неоднорідність результатів досліджень є потреба подальших наукових пошуків з цієї проблеми. При цьому, необхідно вдосконалювати методологію цих досліджень з урахуванням специфіки різних видів фізкультурної діяльності.