ВИКОРИСТАННЯ ГРИ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРИ ДЛЯ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - ІОВХІМЧУК, Наталія; ЗДІХОВСЬКА, Тетяна; ДАНИЛЮК, Оксана (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
У статті розглядається проблема використання гри у процесі вивчення літератури для дітей молодшого шкільного віку. Недостатня розробленість проблеми, її значення для вдосконалення навчально-виховного процесу нової української школи та задоволення вимог сучасного суспільства зумовили вивчення теоретичних і практичних аспектів проблеми застосування гри на уроках літературного читання, стану цієї проблеми в шкільній практиці. Проаналізовано дослідження й публікації щодо навчання літератури, визначено мету дослідження, окреслено низку питань, присвячених висвітленню в сучасній науковій літературі стану дослідження проблеми. Відповідність порушеної проблеми сучасним вимогам освіти, її значущість для літературного розвитку учнів, а також недостатнє опрацювання питання в теоретичному та практичному аспектах визначили актуальність теми. У дослідженні використовувалися такі методи дослідження: вивчення і критичне осмислення праць з літературознавства, педагогіки, методики викладання української літератури, аналіз фахових та шкільних навчальних видань для визначення теоретичних засад досліджуваної проблеми. Одним із дієвих засобів літературного розвитку учнів є використання гри, оскільки при правильному плануванні та чіткій організації гра на уроці літературного читання спроможна активізувати навчальний процес, створити позитивну емоційну атмосферу, посилити більшість традиційних прийомів навчання. Тісний зв’язок гри з мистецтвом і художньою творчістю, наявність ігрового аспекту в літературі, зокрема прояв ігрового в художніх творах письменників, які ввійшли в коло читання учнів початкових класів. Отже, гра в молодшому віці має важливе виховне значення, а саме: виховує моральні, вольові почуття, привчає до дисципліни; сприяє розумовому розвитку.