ІНТЕЛЕКТ-КАРТИ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ - КАШУБ’ЯК, Ірина (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
У статті представлено математичну компетентність здобувачів початкової освіти як одну із ключових компетентностей. Визначено стан окресленої проблеми на сучасному етапі модернізації початкової освіти. Зазначено, що одним із сучасних засобів формування математичної компетентності молодших школярів є інтелект-карти. Проаналізовано досліджувану проблему, з’ясовано сутність поняття «інтелект-карта» (ментальна карта, карта розуму, карта пам’яті, карта знань, мапа думок, асоціативна карта). Акцентовано увагу на теоретичних положеннях наукових праць британського психолога Тоні Бюзена, який зробив значущий внесок щодо просування технології використання інтелектуальних карт в освіті. Наголошено, що ментальні карти є ефективним інструментом, який забезпечує структурування й збереження інформації в пам’яті учнів для подальшого ефективного застосування. Викладено основні практичні аспекти створення інтелект- карт, які наведено в книзі Тоні Бюзена «Мапа думок. Докладний посібник із вивчення і застосування найпотужнішого інструмента мислення у світі». Виділено три основні характеристики карти знань. Описано сім основних кроків розробки інтелект-карти на основі правил їх побудови. Представлено низку хмарних сервісів для створення ментальних карт. Подано зразки інтелект-карт, створених у візуальному середовищі Ayoa (раніше iMindMap). У статті запропоновано алгоритм введення мапи думок в освітній процес початкової школи, який містить три етапи: прийняття, застосування, адаптація. Описано особливості продукування та застосування ментальних карт на уроках математики для чіткої структуризації та систематизації геометричного матеріалу. Розглянуто приклади застосування інтелект-карти під час вивчення тем «Геометричні фігури» в 1 класі, «Многокутник. Периметр многокутника» в 2 класі, «Види трикутників» у 4 класі. Запропоновано методику роботи з цими картами на різних етапах уроку математики.