ВИХОВАННЯ ОСОБИСТОСТІ МОЛОДШОГО ШКОЛЯРА ЗАСОБАМИ АРТТЕРАПІЇ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - КОВАЛЬЧУК, Ольга (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
У статті розглянуто проблему виховання особистості молодшого школяра за допомогою використання засобів арттерапії. Реформація освіти та науки диктує сучасним учителям вимоги, серед яких обов’язковим елементом є використання інноваційних технологій в освітньому процесі початкової школи. Здійснено аналіз наукових джерел, який дає підстави стверджувати, що застосування засобів арттерапії забезпечують всебічний гармонійний розвиток особистості учня. Визначено, що арттерапія відноситься до особистісно орієнованої технології виховання дітей шляхом конструктивного союзу дитини та мистецтва у процесі сприймання вже існуючих або власно створених мистецьких творів. Застосування арттерапії в освітньому процесі є яскравим прикладом гуманної педагогіки, що ґрунтується на безумовному прийнятті кожної дитини, усвідомлення її унікальності та необмежених можливостях духовного розвитку. Використання арттерапії під час уроків в початкових класах є досить дієвим механізмом налаштування учнів на заспокоєння, розслаблення, відпочинок і перехід із нервового до спокійного стану. У межах цього дослідження арттерапія розглядається, як синтез знань з мистецтва, психології, психотерапії та педагогіки, що дозволяє осмислити процес формування особистості учня через призму особистісного, художньо-естетичного, культурного розвитку . Також було з’ясовано походження арттерапії як терміну і сфери застосування. Арттерапія як метод дозволяє учням пізнавати світ через мистецтво, виявляти свої індивідуальні особливості, не соромлячись їх. Впровадження артерапії в освітній процес початкової школи сприяє підвищенню рівня мотивації в учнів, становленню їх позитивної самооцінки, сприйняттю внутрішнього «Я», готовності до соціалізації. Визначено основні види арттерапії, які використовуються вчителями у процесі навчання та виховання, зокрема, музикотерапія, казкотерапія, ізотерапія. Подано приклади вправ до кожного виду арттерапії.