ЕФЕКТИВНІ МЕТОДИ ТА ПРИЙОМИ В УМОВАХ КОМПЕТЕНТНІСНО ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ ДО МОВИ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ - SUBOTA, Larisa; LUKHINA, Maryna (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
Стаття спрямована на впровадження сучасних методів навчання мови, розвиток мовленнєвої діяльності іноземних студентів, які навчаються в закладах вищої освіти України (ЗВО). Гіпотеза дослідження полягає в тому, що компетентнісний підхід до навчання іноземних студентів у ЗВО розглядаємо як цілісну якість особистості, що забезпечує органічне поєднання освітніх компонентів із метою досягнення високого рівня фахового мовлення, готовності до продуктивної міжособистісної та професійної взаємодії, систематичне й послідовне впровадження новітніх технологій з метою оптимізації та активізації ефективних методів і методичних прийомів навчання мови. Для досягнення мети дослідження використані емпіричні методи: анкетування, бесіди з викладачами, тестування, пряме й опосередковане спостереження за педагогічним процесом, узагальнення. Визначено суттєві особливості методів, принципів і засобів навчання української мови, їх реалізацію в освітньому процесі. Перевіряння ефективності методів і прийомів навчання в умовах компетентнісного підходу виконано відповідно до діяльнісно-комунікативного критерію, його показників і рівнів (вищий, середній, достатній, низький). Зроблено кількісний і якісний аналіз результатів педагогічного експерименту; перевірено й доведено ефективність методів навчання направлених на активізацію навчально-пізнавальної діяльності іноземних студентів з метою підвищити результативність навчання й якість підготовки фахівців, обґрунтувати та розробити продуктивну методику компетентнісно орієнтованого навчання іноземних студентів, розкрити сутність методів і прийомів навчання, забезпечити формування готовності та здатності особистості до здійснення професійної діяльності.