ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТОЗДАТНОГО ФАХІВЦЯ ЗА ДОПОМОГОЮ КУРСУ «ПЕДАГОГІЧНА ТВОРЧІСТЬ» В СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - КАЛІЧАК, Юрій (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
Статтю присвячено детальному аналізу особливостей використання курсу «Педагогічна творчість» в процесі професійної підготовки педагогів закладів дошкільної освіти задля формування творчої особистості студента. Охарактеризовано сутність педагогічної творчості та сучасні моделі розвитку інтелекту, процес становлення та розвитку ідей педагогічної творчості в історії закордонної та української педагогічної думки, теоретичні здобутки та практичний досвід педагогічного управління творчою діяльністю дітей дошкільного віку. Матеріал статті уможливить підвищення інноваційної спрямованості педагогічної діяльності вихователя та формування потреби усвідомлення найновіших досягнень педагогічної науки. Виокремлено особливості викладання навчальної дисципліни «Педагогічна творчість». Виявлено найважливіші складові педагогічного інструментарію сучасної едукації. Підкреслено найбільш дієвІ механізми взаємодії викладача і студента в опануванні науково-методичного доробку сучасних вчених. Зʼясовано позитивний вплив на опанування основних теоретичних знань та практичних вмінь щодо творчої діяльності вихователя у закладі дошкільної освіти та її значення в майбутній педагогічній діяльності. Сформульовано специфічні особливості принципів педагогічної творчості вихователя у сучасній українській системі дошкільної освіти, непересічне значення застосування педагогічних технологій творчого розвитку дошкільників. Доведено важливість застосування на практиці основних напрямів самопідготовки вихователя до педагогічної творчості, обов’язкового врахування психолого-педагогічних особливостей дітей дошкільного віку, значення їх діагностики задля ефективного вирішення завдань едукації дошкільників у сучасних умовах.