ТЕАТРАЛІЗОВАНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - ПІДЛИПНЯК, Ірина (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
У статті на основі аналізу наукових підходів розглянуто поняття творчості та особливостей розвиту творчих здібностей дітей дошкільного віку; визначено роль театралізованої діяльності у розвитку творчих здібностей дітей. Висвітлено принципи організації театралізованої діяльності для забезпечення ефективного результату творчого розвитку дітей під час педагогічного процесу у закладі дошкільної освіти. Визначено провідну роль театралізованої діяльності як засобу розвитку творчої особистості дошкільника. Встановлено, що дошкільний вік вважається сприятливим періодом для прояву особистості дитини в різних галузях знань і творчості. Акцентовано увагу, що головною особливістю особистого розвитку дитини дошкільного віку є творчість, що у свою чергу є нормальною особливістю віку дитини. Окреслено, що творча особистість дитини дошкільного віку – це комплекс властивостей особистості. З творчістю нерозривно пов’язані такі якості особистості дошкільника, як продуктивна уява, творче мислення та активність, наявність творчих нахилів та здібностей, мотивації та суб’єктивного досвіду творення. Крім того до цього переліку додаються такі якості, як захопленість творчою діяльністю, оригінальність, ініціативність, швидке орієнтування в незнайомих ситуаціях, незвична напруженість уваги, сприйнятливість, інтуїція, широта знань, ухилення від шаблону, завзятість, висока самоорганізація, колосальна працездатність, задоволеність не стільки досягненням мети творчості, скільки самим творчим процесом. Отже, теоретичний аналіз наукової літератури з досліджуваної проблеми спрямований на з’ясування основних теоретичних підходів до розуміння природи, сутності і розвитку творчих здібностей; особливостей розвитку творчих здібностей засобами театралізованої діяльності; специфіки дозвіллєвої діяльності, що має бути врахована в організації занять театральним мистецтвом з дітьми дошкільного віку.