ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ГАЛУЗІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ - ДОРОЖ, Ірина; КОВАЛЬЧУК, Анатолій (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
У статті автори розглянули підготовку нової генерації висококваліфікованих кадрів з інноваційним типом мислення, широким світоглядом, є стратегічним орієнтиром модернізації національної системи освіти, що є одним з першочергових завдань вищої освіти в контексті сучасних політико-економічних реалій. Спрямованість світогляду, його орієнтація на майбутню професійну діяльність, його глибина та стійкість забезпечать якість професійного й особистісного зростання молоді. У Концепції Нової української школи наголошено на суб’єктності учіння, необхідності оволодіння школярами способами освітньої діяльності, набутті досвіду взаємодії з іншими людьми. Проаналізовано освітні орієнтації нового Державного стандарту початкової освіти на здобуття учнями компетентностей, а не лише знань. У цьому контексті особливої уваги заслуговує модернізація трудової підготовки молодших школярів та актуалізація досвіду організації їхньої продуктивної праці. Визначено актуальність реформування системи освіти, умотивувавши, зокрема, нагальність переосмислення вимог до організації освітнього процесу в початковій школі згідно нових соціально-економічних й політичних відносини в Україні. У професійній діяльності вчитель має неодмінно дотримуватися творчого підходу, оскільки в країні трансформувалось уявлення щодо ролі творчого вчителя в організації освітнього процесу. Досліджено ефективність створених педагогічних умов формування ініціативних, усебічно освічених фахівців з творчим підходом та бажанням наповнити освітній процес нового змісту та форм організації продуктивної праці молодших школярів. Оскільки сучасні тенденції розвитку національної системи освіти потребують теоретичного обґрунтування й практичного оновлення змісту та методики фахової підготовки вчителя, який працює з дітьми. Здобуваючи освіту в педагогічних ЗВО, майбутні вчителі початкових класів повинні бути підготовленими до реалізації продуктивно-трудової діяльності молодших школярів, опановуючи сучасні ефективні підходи, інноваційні методи, методики та технології навчання.