САМОЕФЕКТИВНІСТЬ ЯК АКМЕОЛОГІЧНИЙ ІНВАРІАНТ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ ФАХІВЦІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - ТОМАШЕВСЬКА, Ірина (Acta Paedagogica Volynienses, 2021)
Стаття присвячена вивченню актуальної проблеми розвитку професіоналізму фахівців дошкільної освіти. Результативність ефективного процесу формування фахівця дошкільної освіти визначається його активністю в реалізації особистісно-педагогічного потенціалу, досягненнями професійної компетентності, соціально- особистісної зрілості та сформованістю самоефективності в межах професійної діяльності. Самоефективність майбутнього педагога – головний аспект ефективності навчальної діяльності в усіх її формах та визначальний фактор формування компетентності фахівців дошкільної освіти. Низький рівень самоефективності значної частини обстежених студентів – майбутніх фахівців у галузі дошкільної освіти, свідчить про нагальну потребу його вдосконалення. Акмеологічний підхід у процесі становлення професіоналізму фахівця дошкільної освіти є одним із актуальних підходів сучасності, які передбачають вивчення людини як цілісної особистості. У статті наголошується на тому, що люди з високою самоефективністю ставлять перед собою адекватні цілі помірно високого рівня складності, що сприяє зміцненню самоефективності в процесі їх досягнення. Підтверджено, що самоефективність є цілісним, багатокомпонентним, динамічним утворенням особистості. Це системний, чітко структурований феномен, що виконує певні функції у процесі професіоналізації майбутнього фахівця. Зазначено, що оптимізувати процес розвитку самоефективності фахівця дошкільної освіти можна в межах акмеологічного супроводу його діяльності. У статті обґрунтовано, що механізмами формування педагогічної самоефективності майбутніх фахівців дошкільної ланки освіти є пізнання себе як майбутнього вихователя, рефлексія, самооцінка, саморегуляція.