АСОЦІАТИВНЕ ПОЛЕ КОНЦЕПТУ TOLERANCE В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ - Антоненко, Юлія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття спрямована на встановлення культурної специфіки концепту TOLERANCE в англійській мовній картині світу. Толерантність розглянуто як культурно зумовлений концепт, який відіграє важливу роль у соціальній взаємодії і усередині однієї культури, і в міжкультурної комунікації. Метою статті є вивчення структури асоціативного поля концепту TOLERANCE та динаміки змін когнітивних ознак концепту. Концепти постійно балансують між збереженням стабільних ознак і динамікою розвитку, зумовлено зміною наших знань і ставлення до навколишнього світу. Вивчення таких змін актуально для сучасних когнітивних досліджень, оскільки сприятиме розумінню особливостей категоризації та концептуалізації в певній лінгвокультурі. Матеріалом слугували дані асоціативних словників, що фіксують часовий зріз мовної свідомості. У роботі використано метод когнітивної інтерпретації, за допомогою якого всі асоціації були розділені на тематичні групи, виокремлено емоційні й аксіологічні характеристики концепту, а також ознаки, які є найбільш значущими для пересічного носія мови. Отже, концепт TOLERANCE має універсальні характеристики, які трапляються і в інших культурах, але також демонструє риси, властиві лише англійській лінгвокультурі. Толерантність в англійській мовній картині світу розглядається як регулятивна система оцінних значень, яка залежить від прийнятих у суспільстві норм. Толерантність проникає в усі сфери суспільного життя, особливо яскраво вона проявляється в релігійній, політичній, навчальній сферах. Динаміка змін показала, що асоціації, пов’язані з релігійною сферою, отримали низьку частотність. У політичному середовищі толерантність постає в мовній свідомості не як авторитарна, а егалітарна система взаємодії всередині суспільства. Асоціації, які вказували на медичне значення толерантності, майже не траплялися в даних ХХ ст., але їх стало набагато більше в ХХІ ст.. Шкала толерантності в асоціативних тезаурусах коливається від ввічливої байдужості до повного прийняття. І все ж в англійській лінгвокультурі толерантність асоціюється з розумом, раціональністю, доброзичливим і спокійним співіснуванням. Водночас в семантичних зв’язках концепту виявляється багато оцінних та емоційних значень. Додатковим засобом верифікації стали стимули, на які були отримані реакції «толерантність». Це дало змогу створити мережу близьких концептів, які співвідносяться з поняттям «толерантність». На завершення автор підбиває підсумки і визначає шляхи подальшого дослідження цієї проблематики.