ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ PRÄSIDENT DER UKRAINE WOLODYMYR SELENSKYJ У НІМЕЦЬКОМОВНИХ ЗМІ - СЕМЕНЮК, Тетяна; БОНДАРЧУК, Олена; ПАСИК, Людмила (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
У науковій розвідці досліджено вербальну репрезентацію концепту PRÄSIDENT DER UKRAINE WOLODYMYR SELENSKYJ у німецькомовних ЗМІ. У роботі розрізняємо поняття макроконцепту та субконцепту. Субконцепт PRÄSIDENT DER UKRAINE WOLODYMYR SELENSKYJ виокремлено в рамках макроконцепту PRÄSIDENT. Усі компоненти концепту, які репрезентують його різні відтінки та ознаки є такими, які належать до його номінативного поля, структура якого має ядерну, приядерну та периферійну зони. Ядерна зона номінативного поля – це понятійна складова концепту, яка інкорпорує його дефініційні ознаки (Staatsmann, Staatsoberhaupt, Vorsitzender, Politiker, Schauspieler, Regisseur, Komiker), сюди ж відносимо повні синоніми концепту, виокремлені шляхом контекстуального аналізу статей, сайтів та словників-синонімів (Selenskyj, Präsident, Präsident der Ukraine, der ukrainische Präsident, der Ukraine-Präsident, Präsident Selenskyj, der ukrainische Präsident Wolodymyr Selenskyj). Приядерна зона характеризується наявністю неповних синонімів, до яких відносимо семантико-стилістичні та контекстуальні синоніми (Präsident im Krieg, Putins Gegenspieler, Putins Widersacher, Held, Verteidiger, medienbegabter Profi, talentierter Kommunikator, perfekter Frontmann, ehemaliger Komiker, ehemaliger Regisseur). Периферійна зона номінативного поля концепту включає у себе додаткові когнітивні ознаки, які є оцінними та інтерпретативними, тобто акумулюють додаткові нашарування на код мови, на кшталт концептуальних метафор (Gesicht des Landes, Ikone des Wiederstands, Supermann, Comic-Held, der biblische David). В результаті аналізу мовного матеріалу було встановлено, що лексичні засоби, які використовуються для вербалізації понятійного, образного та ціннісного компонентів концепту PRÄSIDENT DER UKRAINE WOLODYMYR SELENSKYJ належать, передусім, до емоційно-нейтральної лексики, яка включає в себе одиниці, характерні для публіцистичного дискурсу.