«ВОСКРЕСІННЯ» СУБ’ЄКТА В АНГЛІЙСЬКОМУ ПОСТПОСТМОДЕРНІСТСЬКОМУ РОМАНІ: ОСОБЛИВОСТІ (ПОСТ)РЕАЛІСТИЧНОЇ РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ СОЦІАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ - Дроздовський, Дмитро (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті окреслено репрезентацію соціальних проблем в англійському постпостмодерністському романі. З’ясовано, що в постпостмодернізмі відбувається повернення суб’єкта, який оприявнює особисті історії, пов’язані з переживанням травм, болю, потраплянням у ситуації екзистенційного вибору. Проаналізовано, що персонажі відчувають потребу в екзистенційній правді, яка протистоїть дискурсу постправди. Виявлено, що акцентуація на особистісному компоненті в постпостмодерністському романі детермінує його особливу чуттєвість і осмислення соціальних конфліктів і криз із погляду філософії, психології та медицини (біології людини). На матеріалі «Хмарного атласу» Д. Мітчелла досліджено специфіку антиутопії в постпостмодерністському романі. Антиутопія є жанровим різновидом соціальної фантастики, у якій наявна критика суспільного ладу, політичних інститутів, ідеологічної несвободи тощо. Досліджено, що англійському постпостмодерністському роману властива соціальна проблематика, якої не було представлено в постмодернізмі. Проаналізовано взаємодію реалістичного та вигаданого в сучасних романах Великої Британії. З’ясовано риси (пост)реалізму як однієї зі стильових особливостей постпостмодернізму. Виявлено комплекс соціальних проблем і мотивів, які критично осмислюються в англійському постпостмодерністському романі.