ПОЗИТИВНО-ОЦІННІ ТАКТИКИ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ АДРЕСАТА (НА МАТЕРІАЛІ СУЧАСНОГО АНГЛОМОВНОГО ХУДОЖНЬОГО ДИСКУРСУ) - БІГУНОВА, Наталя; ЛИМАРЕНКО, Олена (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
Стаття аналізує використання позитивно-оцінних висловлювань як тактик реалізації комунікативної стратегії підвищення статусу адресата. Передумовою дослідження є положення про те, що мова визнається одним із інструментів затвердження та регулювання соціального статусу учасників спілкування. Статусно-рольова ситуація спілкування задає характер мовленнєвої поведінки та мовні засоби. Об’єкт дослідження становить англомовне художнє персонажне мовлення, предмет – комунікативні тактики реалізації стратегії підвищення статусу адресата, реалізовані в спілкуванні персонажів англомовного художнього дискурсу. Обрання художнього дискурсу у якості матеріалу аналізу дозволило вивчити комунікативні стратегії та тактики комунікантів на підставі аналізу прямого та внутрішнього мовлення персонажів, авторського коментаря, які слугують маркерами стратегічного плану дискурсу. Було встановлено, що репертуар стратегії підвищення статусу співрозмовника становлять тактики розвитку теми співрозмовника, вираження зацікавленості думкою співрозмовника, висловлювання емпатії та поважного ставлення до співрозмовника, похвала, компліменти та лестощі на адресу співрозмовника. Дослідження доводить, що найбільш активно стратегію піднесення положення адресата реалізують висловлювання лестощів. Лестощі завжди характеризуються перебільшенням, нещирістю, прихованим розрахунком і спрямовані на «звеличення» адресата. Стратегія підвищення статусу адресата реалізується також шляхом використання мовленнєвих актів похвали і компліменту. Мовленнєвими прийомами, які вживаються в цих актах, є позитивно-оцінна лексика, в тому числі фразеологічні звороти; найвищий ступінь порівняння оцінних прикметників, лексика узагальнюючої семантики. Окреслені позитивно-оцінні мовленнєві акти забезпечують ситуативну перевагу співрозмовника і зміцнюють його авторитет, реалізуючи принцип негативної ввічливості.