МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ ЕТИМОЛОГІЧНОГО ВИМІРУ АНГЛОМОВНОЇ ЛІНГВОЕТИЧНОЇ СИСТЕМИ - ВЕРЕМЧУК, Ельдар (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
Стаття входить до серії наукових праць автора, присвячених проблемі висвітлення внутрішньої форми базових англомовних лінгвоетичних категорій. Метою дослідження є висвітлення особливостей аналізу етимологічного виміру англомовної лінгвоетичної системи методом етимологічного профілювання. Об’єкт дослідження є англомовна лінгвоетична система, а предметом виступають особливості методики етимологічного профілювання. Англомовна лінгвоетична система визначається як фрагмент мовної картини світу, який категоризує та концептуалізує досвід міжособистісних відносин у морально-аксіологічній площині. Було доведено, що основу етимологічного профілювання складає траєкторно-орієнтирна кореляція, яка відображає шлях семантичної еволюції номінативних засобів мови й віддзеркалює «когнітивний шлях» процесів категоризації та концептуалізації дійсності, а також пояснює вибір конкретної мовної оболонки для окремих лінгвоетичних категорій. Кореляція траєктора та орієнтира в ономасіологічному сенсі полягає в тому, що одна або декілька когнітивних ознак цільового домену (траєктор), яким виступає етичний концепт, асоціативно співвідносяться із когнітивною ознакою / ознаками домену-джерела (орієнтиром). Етимологічний профіль включає в себе дві зони: безпосередню та розширену. Безпосередня зона представлена когнітивним змістом домену-емітера, тоді як розширена концептуальна база включає також когнітивний зміст більш схематичного етимологічного домену, відносно якого домен-емітер профілюється. Запропонована методика є дієвим інструментом для висвітлення етимологічних профілів англомовних лінгвоетичних категорій, оскільки вона дозволяє встановити особливості їх первинної категоризації та концептуалізації. Отримані результати можуть бути застосовані для характеризування змін, які відбуваються в об’єктивації етичних категорій і концептів у сучасній англомовній картині світу, включаючи їх окремі лінгвосоціокультурні відмінності.