АРХІТЕКТОНІКА ТЕКСТІВ МАЛОЇ ФОРМИ ТА ЗАСОБИ ЇХ ПРОДУКУВАННЯ - МАКАРУК, Лариса (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
Статтю присвячено дослідженню нетипових інфографічних текстів малої форми на тематику COVID-19. Докладно обґрунтовано їх специфіку та диференційні ознаки. Виявлено, що значний сегмент сучасного англомовного масмедійного комунікативного простору займають тексти малої форми, зміст яких розкривається за допомогою окремих блоків у формі геометричних фігур. На відміну від традиційних текстів, аналізований тип потребує від читача обрання власної стратегії прочитання. Кожна з фігур уміщує певну ідею, яку логічно розкривають як за допомогою вербальних, так і невербальних засобів, останні з яких часто відіграють провідну роль. Тексти з незвичною архітектонікою не належать до того спектра, який легко читається й швидко сприймається. Ураховуючи це, кількість варіацій прочитання залежить від реципієнта. Установлено, що саме такі типи текстів є інформаційно незбалансованими та графічно перенасиченими за рахунок переважно вербального складника. Невербальний складник, хоч і покликаний симпліфікувати представлення інформації часто бере на себе роль провідного комунікативного компонента, однак не завжди є простим, легким та доступним для розуміння, а відтак й для сприйняття. Кожен з аналізованих текстів містить вербальний складник, який, з одного боку, уточнює та специфікує зміст, а з іншого – відволікає увагу і не дає можливості зосередитися на основній інформації. Аналізованим текстам притаманна блоковість та нелінійність представлення інформації. У двох випадках блоки містять обширну інформацію за рахунок вербального складника. Тло текстів переважно пастельне, що свідчить про важливість інформації та контент серйозного характеру. Візуальна складова у таких текстах покликана акцентувати увагу на найвагоміших аспектах. Варіювання шрифтом та кольором має на меті виокремити ті фрагменти, на які слід першочергово звернути увагу.