СПІВВІДНЕСЕНІСТЬ СЕМАНТИЧНОЇ КАТЕГОРІЇ ОЦІНКИ З РІЗНОРІВНЕВИМИ ЗАСОБАМИ ЇЇ ВИРАЖЕННЯ - РУДІК, Ірина; ТЕР-ГРИГОРЬЯН, Марина (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
Стаття націлена на глибокий аналіз взаємозв’язку між мовою та мисленням, спрямовуючи увагу на одну з ключових тез – наявність обмежених семантичних категорій, які формулюють значення слів. Відзначається, що ці семантичні категорії завжди нерозривно пов’язані з конкретними лінгвістичними засобами кожної окремої мови. У зв’язку з цим, ці категорії розглядаються як комплексна мережа різнорівневих мовних виразів, призначених для точного передавання конкретних понять та ідей. Ця взаємодія семантичних категорій та мовних висловів має велике значення в контексті розуміння функціонування мови. Вона розглядається як ключовий аспект у формуванні значень слів та розкритті їх смислового потенціалу. Саме через цей взаємозв’язок мови та мислення можливе точне вираження ідей та відчуттів у словесній формі. Інтерактивна динаміка між семантичними категоріями та мовною експресією виглядає особливо важливою в контексті функціонального підходу. У цьому підході семантичні категорії отримують функціонально-семантичний статус, оскільки їх розглядають як ключові елементи для передачі ідей та концепцій в межах мовного спілкування. Даний підхід базується на ідеї тісної взаємодії між семантичними категоріями, що визначають зміст, і мовними засобами, які служать для його вираження. В результаті розвитку цієї концепції була визначена модель функціонально-семантичного поля. Сформульована модель функціонально-семантичного поля також є науковою новизною цього досліду. Вона сприяє систематизації та узагальненню різноманітних аспектів взаємодії між мовними засобами та значеннями. Ця модель може відкривати нові можливості для дослідження мови, мислення та їх взаємозв’язку, внесучи цінний внесок у наукове співтовариство.