КЛАСИФІКАЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ АНГЛІЙСЬКИХ СКЛАДНОПІДРЯДНИХ РЕЧЕНЬ З УРАХУВАННЯМ СИНКРЕТИЗМУ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНО-СЕМАНТИЧНОГО ПОЛЯ - SHUNDEL, Tetiana (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
Сучасна англійська мова характеризується прагненням до інтеграції різних синтаксичних засобів. Основним засобом, що допомагає нейтралізувати асиметричні відношення в мові й обмежену функціональну природу одиниць, служить синкретизм. Зростання в англійській мові великої кількості синкретичних складнопідрядних речень пов’язане, перед усім, з бажанням мовця передати ускладнені смислові відтінки за допомогою поліфункціональних конструкцій, де підрядні речення функціонують не просто як носії єдиного сенсу, а передають додаткову інформацію. Виникнення додаткового повідомлення відбувається внаслідок семантичної рухливості підрядних частин. Тобто, проміжний характер моделей свідчить про високу міру складності смислової структури й про немалий потенціал семантичного значення. Мета роботи – дослідити внутрішню організацію англійських складнопідрядних речень з урахуванням їх структурно-семантичних особливостей; проаналізувати роль впливу релевантних слів та з’єдувальних елементів на рівні речення з метою з’ясування змістової, мовної сторін складнопідрядних речень. Достовірність результатів аналізу забезпечується застосуванням різних методів та прийомів дослідження. Провідними у роботі є загальнонаукові методи (метод спостереження, метод аналізу та синтезу), спеціальні методи (зіставний метод, метод компонентного аналізу, описовий метод, методика компонентного та опозиційного аналізів із прийомами членування складнопідрядних речень, зіставний метод, метод моделювання, функціонально-семантичний аналіз. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що в роботі здійснюється спроба проаналізувати синкретичні англійські складнопідрядні речення з урахуванням семантичного поля та описати семантичний потенціал складнопідрядних конструкцій з урахуванням функціонально-семантичного поля в англійській мові. Висновки. При аналізі й дослідженні складнопідрядних речень з урахуванням впливу функціонально-семантичного поля та синкретизму встановлюється факт, що функціонально-семантичні поля взаємопов’язані та реалізують свої найтонші смислові відтінки саме в периферійних зонах, що свідчить про гнучкість системи гіпотаксису та її динамічний характер.