МЕТАФОРА, МЕТОНІМІЯ ТА ОЦІНКА ЯК ПОЛІТИЧНІ ЗАСОБИ ДЕМОКРАТІВ В АМЕРИКАНСЬКОМУ ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - БОГУЦЬКИЙ, Вадим; РОМАНОВ, Ігор (Актуальні питання іноземної філології, 2024)
У статті досліджується взаємодія метафори, метонімії та оцінки в американському політичному дискурсі на прикладах публічних виступів представників Демократичної партії США, де вони намагаються переконати громадськість в економічних перемогах через позитивну самооцінку та знецінення інших. Головне завдання полягає в тому, щоб дослідити, чи існує зв’язок між ідеологічними позиціями доповідачів та суб’єктами, які оцінюються. Також у статті було проаналізовано та встановлено теоретичну базу попередніх досліджень, що охоплюють особливості політичного дискурсу та проаналізовано вплив метафори й метонімії на формування оцінних суджень адресатів. Проаналізовані публічні промови свідчать про той факт, що метафори та метонімії рясніють у цьому типі політичного дискурсу та що здебільшого такі мовні явища збігаються з оцінкою. Уважніше вивчення відносних частот вказує на те, що політики-кандидати повсякчас покладаються на різні способи формування вигідного для них ставлення при створенні досить різних образів, які допоможуть їм отримати голоси виборців на майбутніх виборах, водночас зменшуючи шанси кандидатів-супротивників на перемогу. Зосереджуючись на судженнях, політики складають думку про нормальність (тобто, наскільки особливим/(не) звичайним є стан поведінки людини), про здатність (тобто, оцінку компетентності та/або здібностей) оцінюваних елементів. Позитивне оцінювання людської поведінки з етичної точки зору сприяє в цілому оптимістичному сприйняттю промови. Результати показують, що політичні діячі використовують оцінку у своїх виступах зокрема як інструмент для виправдання та переконання аудиторії у правильності своїх економічних рішень. Водночас політики використовують оцінку не лише як вираження власних ідеологічних поглядів, а й як ідеологічний інструмент, що сприяв би їхнім намірам прийти до влади у майбутньому.