ОБРАЗИ-СИМВОЛИ ТВАРИН У ФРАНЦУЗЬКИХ ЛЕГЕНДАХ - Мартинюк, Оксана; Житинська, Надія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття присвячена дослідженню символів тварин у французьких легендах, які є цінним джерелом для вивчення усної народної творчості. З давніх-давен за допомогою символів люди позначали головні життєві цінності: любов, дружбу, відданість, уміння розрізняти добро і зло тощо. У символах відображена історія та культура нації. Проаналізовано приклади різних легенд, у яких один і той самий образ може нести у собі різні значення. Щоб усвідомити символіку тварини, необхідно було встановити певні відповідності й асоціації, адже кожна тварина має свої характеристики, які можуть змінюватися залежно від культури. Дуже часто в легендах використовували образи не лише реальних тварин, а й містичних, які мали надприродну силу і асоціювалися із чимось невідомим і таємничим. Оскільки тварини завжди були частиною людського життя, тому аналіз їхнього символічного значення є суттєвим для вивчення культури, традицій та вірувань кожного народу. Було досліджено символи півня, собаки, змії та вовка у французьких легендах, які, залежно від ситуації, можуть мати і позитивні, і негативні конотації. Наприклад, півень є не лише символом сонця, світла, господарності, а й передвісником біди, нещастя, войовничості. Собака символізує відданість, надійність, вірного друга, але інколи й образ підступного звіра. Одним із найцікавіших є символ змії, яка асоціюється, з одного боку, з мудрістю, плодючістю, а з іншого — з гріхом, смертю та злом. Вовк у французьких легендах утілює образ свободи, інтелекту та жадібності, хоча інколи є символом каяття та перевтілення зла у добро. З’ясовано, що символіка тваринних образів є суттєвою для дослідження французького фольклору, що є яскравим відображенням народу про навколишній світ. Доведено: незалежно від того, що кожен народ має свою мову та культуру, символи для всіх націй несуть майже однаковий зміст.