ТРУДНОЩІ ПЕРЕКЛАДУ ПІСЕНЬ ДО ФІЛЬМІВ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Павлюк, Алла; Хомич, Карина (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті з’ясовано стан дослідження труднощів перекладу пісень до фільмів та шляхи їх вирішення. Під час аналізу ми використали різні методи роботи з інформацією, схарактеризували особливості перекладу пісень до фільмів, як частини цілої картини. Звернуто увагу на поняття «перекладу» у науковій літературі, його види, різні класифікації та їх особливості. Окремо схарактеризовано кожен вид перекладу та його особливості, проаналізовано теорію перекладознавства з погляду художнього перекладу і застосовано теоретичні знання на практиці. Виділено переклад пісень як особливий вид художнього перекладу та визначено необхідність розділення цих понять у перекладознавчій літературі. Досліджено найпоширеніші проблеми, з якими стикаються перекладачі під час роботи з піснями до фільмів та визначено найбільш доцільні шляхи роботи з ними. Докладно описано якості, притаманні перекладачам фільмів, які роблять переклад пісень. Вивчивши сучасні тенденції щодо розвитку перекладу пісень до фільмів, ми проаналізували переклади двох пісень із теоретичного і практичного погляду й окреслили особливості перекладу пісень до фільмів під час практичного застосування теоретичних знань.