МІЖКУЛЬТУРНА СПЕЦИФІКА АМЕРИКАНСЬКОЇ ТА УКРАЇНСЬКОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ - Волошинович, Наталія; Новак, Вікторія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Проаналізовано дослідження американських, німецьких та вітчизняних науковців у галузі міжкультурної комунікації. З’ясовано, що основна функція міжкультурної комунікації полягає у структурній організації світу – створенні довкола людини духовного й соціального середовища, яке забезпечує належне суспільне життя. Міжкультурна комунікація виступає атрибутом спілкування, яке відбувається в умовах, відмінних від культурно обумовлених традицій у комунікативній компетенції її учасників і відображає, як ці відмінності впливають на успіх чи невдачу комунікативної події. Розглянуто джерела та сучасну інтерпретацію поняття “культура” та української ментальності. Виявлено, що окрім загальновідомих концепцій, існують альтернативні погляди на особливості світових культур. Запропонована модель визначає не лише критерії їх типологізації, але й виділяє показники та виміри, за якими можна розмежувати, виокремити і проаналізувати відмінні характеристики культур, об’єднати їх у кластери, оцінити ефективність і застосування на практиці. Запропоновано результати опитування, у якому респонденти – американські волонтери Корпусу Миру США в Україні – проаналізували негативні риси комунікативної поведінки українців. Виокремлено цінності, якими живуть американці та висвітлено їх вплив на особливості американського характеру. Узагальнено спостереження авторів над особливостями спілкування українців та американців, що зумовлені такими культурними чинниками, як родинні відносини, ставлення до дружби, влади, приватної власності тощо, та знаходять своє вираження у характерній для кожної нації комунікативній поведінці. Проаналізовано відмінні риси їх комунікативної поведінки та ціннісних орієнтирів, визначено природу міжкультурних відмінностей і ступінь їх значимості для представників української та американської культури. Представлено найбільш яскраві риси української та американської комунікативної поведінки, зокрема ті аспекти, у яких вони не співпадають. Підсумовано, що ключем до успішної комунікації є розуміння та повага до культурних відмінностей.