КРИТИЧНИЙ АНАЛІЗ МЕДІАДИСКУРСУ: СИСТЕМА ПОЛЬСЬКОЇ ОСВІТИ В БІЛОРУСІ (НА МАТЕРІАЛІ ТИЖНЕВИКА “ГОЛОС З-ЗА НІМАНУ НА ЕМІГРАЦІЇ” - Жак, Вальдемар (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті розглянуто один із найбільш актуальних напрямів сучасного дискурсного аналізу – критичний аналіз дискурсу, його методи, основні принципи та їх репрезентація в дослідженнях, а також представлено метод аналізу медіадискурсу на прикладі системи польської освіти в Білорусі, висвітленого в період 2014–2016 рр. на сторінках тижневика “Голос з-за Німану на еміграції”. За допомогою критичного дискурс-аналізу виявлені значущі інформаційні приводи; основні теми і контексти, у яких репрезентована польська діаспора як дійова особа; мовні та когнітивні прийоми в поданні ситуацій з їх участю. Відзначено, що ситуація поляків у сучасній Білорусі дуже складна. З одного боку вони становлять значний відсоток білоруського суспільства, з іншого – велика їх частина має проблему із збереженням польської ідентичності. Необхідно звернути увагу, що польські медіа в Білорусі відіграють важливу роль у процесі становлення і розвитку національної самосвідомості, становлять істотний пізнавальний інтерес. Тижневик “Голос з-за Німану на еміграції”, виданий Спілкою поляків Білорусі, виконує таку роль протягом численних років. Особливу значущість критичний аналіз дискурсу демонструє щодо етнічної проблематики і нацменшин. Проведений аналіз статей, що стосуються системи польської освіти в Білорусі на сторінках тижневика “Голос з-за Німану на еміграції”, дозволив встановити тематичні проблеми, пов’язані з сучасною польською освітою в країні, представлені в пресі; особливості побудови дискурсу та використаних у ньому мовних засобів; описати рефлексії, які може принести читачам прочитання вищевказаних текстів, розміщених на сторінках тижневика.