ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ІЗ ЛІНГВІСТИКИ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ - Комочкова, Ольга; Дорофєєва, Олена (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття присвячена проблемі організації практичної підготовки майбутніх фахівців із лінгвістики на прикладі університетів Великої Британії в контексті новітніх векторів лінгвістики. Проаналізовано наукові розвідки провідних британських вчених та зазначено, що практична підготовка майбутніх лінгвістів у британських університетах є надзвичайно гнучкою та спрямованою на формування сучасного креативного фахівця, конкурентоспроможного на місцевому й міжнародному ринках праці. На основі вивчення досвіду британських університетів щодо організації практичної підготовки майбутніх лінгвістів з’ясовано, що впроваджувана лінгвістична практика є надзвичайно ефективною, оскільки дає студентам змогу за допомогою інформаційних технологій розвивати комунікативні уміння та навички в контексті професійного спілкування, а викладачеві – ефективно регулювати досягнення студентів і вчасно виявляти їхні помилки в режимі реального часу; інноваційність британського досвіду у практичній підготовці майбутніх лінгвістів полягає у зміцненні зв’язку навчання та майбутньої професійної діяльності (упровадження віртуального середовища для відстежування прогресу проходження лінгвістичної практики), сприяння професійній мобільності майбутнього фахівця з лінгвістики (стажування за кордоном); систематичний, індивідуальний підхід до формування професійної спрямованості майбутніх лінгвістів, застосований британськими університетами, засвідчує високий методичний рівень британських розробників навчальних модулів; педагогічна практика дає змогу майбутнім лінгвістам розвинути потенціал сучасного викладача іноземної мови, ознайомитися з інноваційними методиками викладання іноземних мов під час педагогічних майстер-класів, поглибити розуміння значущості якісного методичного супроводу, який безпосередньо впливає на ефективність освітнього процесу.