КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОЗНАКИ ЕМОЦІЇ СУМ В АНГЛОМОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ - Крисанова, Тетяна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті розглянуто концептуальні ознаки емоції СУМ в англомовній картині світу, виділено її етимологічні характеристики, визначено ім’я емоції, зазначено родову і видові ознаки. Основна етимологічна ознака емоції містить значення негативної оцінки, що охоплює фізичну і духовну сфери людини і визначає внутрішню форму лексеми – імені емоції. Іменем емоції СУМ є прикметник sad, її змістову структуру утворюють шість значень, більшість із яких представлено прикметником sad, що є первинною лексемою для ряду похідних, разом із високою частотністю її вживань і етимологічно первинною появою у мові. Виділені родова і видові ознаки уможливлюють трактувати сум як негативний емоційний стан, викликаний оцінкою суб’єктом ситуації або події як малефактивною, що сприяє виникненню в нього відчуття нещастя, самотності, жалюгідності. У статті запропоновано лексико-семантичне поле емоції, що дозволяє виділити ієрархічну структуру лексичних одиниць, об’єднаних інтегральною семою. Семантичний простір концепту СУМ структурований лексико-семантичним полем з домінантою, представленою іменем концепту – полісемантичною лексемою sad з семантичними розширеннями, утвореними значенням прикметника sad і класифікованими у три групи: 1) група, об’єднана гіперсемою “unhappy / нещасний”, включає значення “такий, що переживає або показує сум, нещастя; трагічний”; 2) група, об’єднана гіперсемою “tragic / трагічний”, включає значення “такий, що спричиняє або передає велику печаль, горе”; 3) група, об’єднана гіперсемою “deplorable / жалюгідний”, включає значення “такий, що викликає жалість; нещасливий, бідолашний”. Відповідно в роботі виділено три радіально-ланцюжкових мікрополя з відповідними розширеннями: мікрополе “Unhappy” із розширенням “Unfortunate” і “Displeased”, мікрополе “Sorrowful” із розширенням “Distressing” і “Dreadful”, мікрополе “Deplorable” із розширенням “Disgraceful”.