МУЛЬТИМОДАЛЬНІСТЬ ТА ПОЛІКОДОВІСТЬ У СУЧАСНИХ ЛІНГВІСТИЧНИХ СТУДІЯХ: ШКОЛИ, ПОСТАТІ, ПІДХОДИ - Макарук, Лариса (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті схарактеризовано поняття “мультимодальність” та “полікодовість”. Висвітлено їх дефініції та змістове наповнення. Сфокусовано увагу на трактуваннях понять з огляду на те, що ними найчастіше послуговуються у сучасних студіях, досліджуючи співфункціонування вербальних, невербальних та паравербальних засобів в англомовних комунікативних просторах. Виявлено, що учені по-різному розуміють ці поняття та у власних розвідках послуговуються тими визначеннями та використовують ті парадигми, до яких вони схиляються. Запропоновано нове тлумачення мультимодальності з урахуванням існуючих дефініцій. Наголошено на тому, що мультимодальність передбачає співіснування принаймні двох модусів у межах одного слова, споловосполучення, речення, тексту. Зауважено, що модус – це ресурс, знакової або незнакової природи, під яким закодовано певний смисл. Обґрунтовано специфіку різних модусів як ключових засобів продукування значення. Докладно описано покликання нового мовознавчого напряму – мультимодальної лінгвістики. У її фокусі – симбіоз вербальних, невербальних та паравербальних засобів, які використовують під час спілкування в англомовному комунікативному просторі в усному та писемному мовленні. Обґрунтовано специфіку мультимодальних підходів до дослідження гетерогенних конструктів в англомовних лінгвістичних студіях. Перераховано ключові наукові центри мультимодалістики, їхню географічну локацію, представників та основні вектори наукової діяльності. Зосереджено увагу на низці заходів (конференцій, круглих столів, симпозіумів), присвячених мультимодальності, які відбувалися протягом останніх кількох років. Окреслено ключові напрямки їх роботи та цільову аудиторію. Зазначено видавництва, які публікують академічні та наукові видання, присвячені мультимодальності. Зосереджено увагу на журналах, у яких мультимодалісти висвітлюють результати власних досліджень.