НОМІНАТИВНЕ ПОЛЕ СУБКОНЦЕПТУ VALETUDO В ЛАТИНСЬКІЙ МОВІ - Милик, Оксана (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Статтю присвячено дослідженню номінативного поля субконцепту VALETUDO в латинській мові, який має комплексний характер внаслідок лексико-семантичного поля, лексико-фразеологічного поля та синонімічного ряду у своєму складі. Проаналізовано сутність номінативного поля субконцепту VALETUDO в системі мови, яке представляє впорядковану сукупність номінативних одиниць; визначено його ядро, приядерну зону, ближню й дальню периферії; досліджено засоби вербалізації мікрополів приядерної зони субконцепту VALETUDO та список мовних одиниць, які вербалізують концепт ЗДОРОВ’Я. Встановлено, що структура номінативного поля концепту ЗДОРОВ’Я складає ядерну та приядерну зони, що, у свою чергу, складаються з певних мікрополів, а також ближньої та дальної периферій субконцептів SALUS, SANITAS, VALETUDO. Семантичне поле субконцепту VALETUDO побудовано за принципом семантичної близькості / віддаленості від інтегрованої семи та частоти набуття певних значень імені концепту. Визначено, що спільними для всіх трьох субконцептів SALUS, SANITAS, VALETUDO є слоти “наявність певного стану здоров’я (соматичного / психічного)” та “процес надання здоров’я (соматичного / психічного)”. Як наслідок, стаття має на меті зробити внесок у розвиток теоретичних засад дослідження концептів на матеріалі давніх мов, а також теоретичних аспектів лінгвоконцептології, лінгвокультурології, лінгвоаксіології та вивчення своєрідних явищ мови та мовлення, що дає змогу науковій спільноті краще зрозуміти специфіку мислення і пізнання світогляду та особливостей інтерпретації світу через призму мовної свідомості, духовних та матеріальних цінностей давніх римлян.