КОМПЛІМЕНТАРНИЙ МОВНОЙ АКТ СХВАЛЕННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ ТА АНГЛІЙСЬКІЙ КОМУНІКАТИВНИХ КУЛЬТУРАХ - Солодка, Анжеліка (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті досліджено національну специфіку мовних актів схвалення. Мовні акти компліменту і схвалення є маловивченими явищами, а самі поняття недостатньо чітко розмежованими. На основі вивчення наукових джерел комплімент визначено як фактичний мовленнєвий акт, спрямований на формування позитивної емоційної реакції співрозмовника. Для комплімента характерні суб’єктивність оцінки, наявність невеликого перебільшення чеснот співрозмовника і підвищена емоційність. На відміну від компліменту, схвалення є інформаційним мовним актом, який має коротку стандартизовану форму вираження, предметну мету і об’єктивність. 81 англомовний учасник (США) та 118 україномовних учасників (Україна) взяли участь в онлайн-опитуванні. За результати опитування зібрано 245 компліментарних мовленнєвих актів англійською мовою і 292 – українською. Опитування враховувало вік учасників; відносини між мовцем та одержувачем компліменту / схвалення; стать; схвалені ознаки; тональність та форми компліментарних актів; прикметники та дієслова, що використовують у компліментах; довжину компліменту; буквальний та літературний переклад українських компліментів та схвалень англійською мовою; буквальний та літературний переклад англійських компліментів та схвалень українською мовою. На основі здійсненого дослідження проаналізовано культурні особливості вживання компліментарних мовленнєвих актів схвалення в українській і англійській комунікативних культурах, описано мовні реакції на похвалу в означених лінгвокультурних спільнотах. Національна специфіка компліментарних мовленнєвих актів схвалення виявлена у відмінності типів мовних актів похвали в різних комунікативних культурах; у різній частотності вживання певних типів схвалення; у наявності безеквівалентних типів мовленнєвих актів похвали; у відмінності реакцій на схвалення в різних комунікативних культурах.