НОВА ЛЕКСИКА ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ ЖИТТЯ СУСПІЛЬСТВА - Жулінська, Майя (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття присвячена аналізу номінативних процесів і лексичних змін, що відбуваються на сучасному етапі розвитку англійської мови. У роботі розглянуті неологізми сучасної англійської мови. Мета статті – визначити причини виникнення нових слів в англійській мові та розглянути сфери їх вживання. Об’єктом вивчення дослідження стали лексичні інновації, що з’явилися в мові за останній рік. Подано короткий огляд теоретичних підходів до проблеми вивчення неологізмів. Описано роль неологічних процесів в сучасній англійській мові. У статті проаналізовано причини виникнення неологізмів; визначено сфери їх вживання. Подано приклади найцікавіших нових слів і виразів, з’ясовано першоджерела цих лексичних одиниць; встановлено найпоширеніші сфери функціонування; виділено головні компоненти та природні особливості. Здійснено розподіл англійських неологізмів за тематичними групами, досліджено здатність лексичних новоутворень відображати події, явища, зміни і сучасні тенденції, які відбуваються в суспільстві. Встановлено основні причини появи нових слів: нові об’єкти номінації, тенденції до економії мовних засобів, мовна мода і гра слів, особлива емоційна виразність.