ДОСЛІДЖЕННЯ ЧАСТОТНОСТІ БІГРАМ НА МАТЕРІАЛІ ТЕКСТІВ РОМАНА ІВАНИЧУКА, ВАСИЛЯ ШКЛЯРА ТА ЛІНИ КОСТЕНКО - Кульчицький, Ігор; Левченко, Олена; Лотоцька, Наталія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Статтю присвячено перспективам дослідження ідіолекту письменника в сучасних мовознавчих студіях. Розглянуто термін ідіолект та подано його трактування вітчизняними й зарубіжними лінгвістами. Зауважено, що для багатоаспектного вивчення авторського мовлення варто здійснити кількісний опис творчого доробку письменника. Подано визначення корпусу текстів (КТ) та його значення для проведення лінгвістичних досліджень. Зазначено, що окремий текст є системою, об’єднаною комунікативною цілісністю, логічними, граматичними та стилістичними зв’язками. Особливу увагу приділено значенню статистичного дослідження, що застосовується для виявлення особливостей функціональних стилів мови та особливостей стилю окремих авторів, для автоматичного опрацювання тексту та визначення його авторської і часової атрибуції. Визначено, що важливими характеристиками мови є повторюваність букв (монограм), пар букв (біграм), n-грам. Для проведення дослідження частотності біграм у тексті було взято твори Р. Іваничука, В. Шкляра та Л. Костенко та підраховано ентропію біграм для відповідних масивів текстів. У результаті проведеного дослідження проаналізовано частотність біграм символів, а результати подані у вигляді таблиць та діаграм. Згодом ці дані можна буде використати для порівняння текстів інших авторів.