Z HISTORII EUROPEJSKIEJ EPISTOLOGRAFII - Potapenko Liliіa (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
W artykule przedstawiono powstanie i rozwój europejskiej epistolografii zarówno na terenach Europy Zachodniej, jak i Slavia Orthodoxa. Pojęcie epistolografii zdefiniowno na podstawie słówników języka polskiego. Określono rolę listu w rozwoju kultury europejskiej. Ujawniono nierozerwalną więź epistologracji z rytoryką. Stwierdzono początkowe zróżnicowanie i stopniowe zbliżenie wzorów zachodnioeuropejskich a wschodnioeuropejskich listów. Szczególna uwaga jest przywiązana do przyjacielsko-intymnej grupy listów, najbardziej podatnej na opracowania artystyczne. Oddziaływanie na kompozycję i treść tych listów estetycznych ideałów gatunku poszczególnych epok literackich śledono na przykłądzie korespondencji wybitnych pisarzy i działaczy kultury. Przyznano listowi niezniszczalny potencjał gatunkowy: mimo obecnego zanikania listu jako formy artystycznej stale utrwala się on jako gatunek literatury użytkowej w najnowszych formach komunikacji. Uznano, że historia rozwoju epistolografii europejskiej jest znamiennym i wyrazistym przykładem wielkich zmian, które zdarzają się w życiu gatunków.