МІФОЛОГІЧНИЙ КОМПОНЕНТ У ДЕТЕКТИВНОМУ ЖАНРІ - Крапивник, Ганна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Відомо, що сучасна масова культура входить своїм корінням у міфологію і фольклор, що містять базові ціннісні образи й символи, а також певні рекурентні мотиви. Багато дослідників вивчають їх з погляду таких гуманітарних наук, як лінгвістика тексту, культурологія, філософія, соціологія, психологія та інших. Лінгвокультурологічне дослідження міфологічного компоненту в різноманітних текстах детективного жанру продемонструвало його культурну цінність, основні причини його стабільної популярності та значущості для розуміння будь-якого модерного і постмодерного медіатексту, зокрема літературного, телевізійного, кінематографічного, комп‟ютерного, графічного і т. д., реципієнтами з різним рівнем підготовки і фонових знань. Проведений лінгвокультурологічний аналіз медіатекстів надав підтвердження того, що міфи, їхня структура, мотиви й образи-символи є невід‟ємною частиною практично кожного детективного продукту як представника сучасної, передусім, міської популярної культури. Крім того, міфологічна формула детермінує певні рамки для створення нових детективних сюжетів і творів. У роботі виявлено інтертекстуальні зв‟язки, а також спільні риси між казковою, міфологічною і детективною формулами, сакральними релігійними текстами, їх мовною репрезентацією та інтерпретацією в продуктах детективного жанру. Також виявлено, що детективні тексти виконують різні соціальні функції, як-от: розважальну, когнітивну, ідеологічну і навіть терапевтичну. У статті проаналізовано образ типового протагоніста твору детективного жанру і його архетипову міфологічну основу, характерні риси й основні якості характеру. У розвідці розглянуто пов‟язані з міфом інваріантні стійкі характеристики детективних текстів і проаналізовано апокаліптичні мотиви як один зі способів представлення міфологічного компонента як за формою, так і за змістом у сучасних детективних творах. Виявлені причини і підґрунтя постійної актуальності есхатологічних апокаліптичних мотивів як провідних семантичних елементів, що походять з юдео-християнської міфології та в цілому сучасної західної культури в її широкому розумінні.