ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ГІБРИДНОЇ СЕМАНТИКИ В АНАЛІЗІ ПЕЙОРАТИВІВ - Кульчицька, Олена (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті викладено основні принципи й методики гібридної семантики (ГС), що одночасно використовують умовно-істинний та умовно-вживаний виміри (описові та причинно-наслідкові або експресивні аспекти мови). Основним положенням гібридної семантики є те, що умовно-істинний вимір не в змозі поодинці зафіксувати й описати весь спектр значення слова, саме тому на допомогу йому приходить умовно-вживаний вимір, і результатом застосування обидвох стає повний опис значення будь-якої емотивної лексичної одиниці. Ми застосовуємо методики ГС для семантичного аналізу емотивного класу слів, зокрема пейоративів (тобто негативні, емоційно-навантажені експресивно оцінні лексеми), адже традиційна семантика подекуди не в змозі повністю описати значення таких лексичних одиниць. Це відбувається через те, що прагматичні теорії “значення як використання” часто розглядають як протилежні традиційній семантичній теорії. Проте у своїй книзі Д. Каплан (2016) доводить, що методи гібридної семантики можуть і повинні доповнювати традиційні підходи до семантичного аналізу. Його дослідження ґрунтується на спостереженні, що для певого класу мовних одиниць семантична теорія окреслює правила використання, а не те, що ці одиниці виражають. Це підтверджу.nm філософськs дослідження Л. Вітгенштейна, що вилилось у таке положення: “Значення мовного виразу і є його використання” [1]. Д. Каплан розробив багатовимірний підхід до трактування поняття “значення”, яке він назвав гібридною семантикою, що поєднює у собі вимір умовно-вживаного разом із умовно-істинним в єдину систему. Ця система долає емпіричні прогалини та концептуальні проблеми теорії традиційної семантики [2]. Цей підхід здатний вирішувати не тільки проблеми використання пейоративів у мові, але й інших емотивно-навантажених оцінних лексичних одиниць.