ЕТИМОЛОГІЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ ТЕРМІНІВ СФЕРИ ТУРИЗМУ - Лісінська, Тетяна; Врона, Тетяна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
З другої половини ХХ і початку XXI століття туризм став невід‟ємною частиною життя суспільства, однією з найбільш прибуткових і динамічних галузей економіки. Завдяки змінам, які відбулися в суспільстві під впливом туризму, він отримав назву соціокультурного феномену ХХ століття. Вихід туризму в лідерські позиції в економіці й суспільстві привернув увагу багатьох фахівців з різних галузей знань. За останні роки туризм зазнав однієї з найбільших змін, в ньому задіяні тисячі людей, а також найсучасніші технології і засоби комунікації. Найбільш затребувана сфера комунікації – туризм. Поширення туризму в усьому світі стимулювало використання англійської мови в різних країнах, де через історичні, культурні й економічні чинники вона фактично діє як лінгва-франка. Широке поширення англійської мови вплинуло на інші мови, які почали запозичувати величезну кількість термінів, притаманних саме цій мові. Наприклад, такі слова, як camping, check-in, booking, all inclusive, shop-tour, diving зазвичай використовують у декількох мовах, зокрема й українській. У цій статті викладено основні аспекти вивчення англійської туристичної термінології, зокрема, функціональний. Також розглянуто етимологію термінів “туризм” та “турист” в історичній ретроспективі, досліджено організацію термінологічного лексико-семантичного поля і його відносний розподіл на п‟ять мікрополів, які характерні для термінів сфери туризму.