ПСИХОЛІНГВІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ КОНЦЕПТУ “FAMILY” - Скобнікова, Оксана (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття присвячена дослідженню змісту і структури концепту “FAMILY” через побудову його асоціативного поля за допомогою асоціативного експерименту як провідного психолінгвістичного методу. Асоціативний експеримент спрямований на дослідження вербальних репрезентантів змісту свідомості й дозволяє виявити дійсність, специфічно відображену в уявленні індивіда. На основі даних асоціативного експерименту можлива побудова асоціативно-семантичної мережі носія певної культури. В статті наведено визначення основних положень та описано методику проведеного дослідження. Асоціативне поле визначене як сукупність асоціатів на слово-стимул. Структура асоціативного поля концепту “FAMILY” розглянута як така, що містить ядро та периферійну зону. Доведено, що реакції з найбільш високим індексом частотності становлять ядро асоціативного поля, в той час як асоціати, наведені деякими чи окремими учасниками експерименту, утворюють його периферійну зону. Серед існуючих різновидів асоціативного експерименту для даного дослідження було обрано вільний асоціативний експеримент. За матеріалами експерименту було укладене асоціативне поле стимулу family. Виділені ключові слова-репрезентанти, що входять до ядра концепту “FAMILY” та формують периферію концепту. Для більш детального розуміння змісту концепту дані були впорядковані за показником частотності асоціацій татематично.Зазначено, що серед лексем, вжитих для опису концепту “FAMILY”, переважають іменники на позначення ставлення до сім‟ї та її членів та на позначення членів сім‟ї та місця проживання, також наявні прикметники. Було доведено, що серед отриманих асоціацій переважають реакції з позитивною та нейтральною конотацією, кількість реакцій із негативною конотацією незначна. Як можливу перспективу подальшого дослідження було вказано побудову асоціативного поля концепту “FAMILY” на матеріалі тезаурусів, представлених в сучасних англомовних тлумачних словниках.