ОСОБЛИВОСТІ ВЕРБАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПТУ REFUGEE У ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Бондар, Тетяна; Галицька, Олена (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Розглянуто вербалізатори концепту REFUGEE – одного з найактуальніших концептів ХХІ ст. – та особливості його наповнення в англомовному політичному дискурсі. Аналіз словникових дефініцій, синонімічних рядів і визначень терміна «біженець» в офіційних документах ООН показує, що найчастіше мовними репрезентантами концепту REFUGEE виступають лексеми refugee, asylum seeker та displaced person, а головною концептуальною ознакою досліджуваного концепту є ‘вимушене переселення та пошук нового місця проживання’. Проте концепт REFUGEE з розвитком світових подій набуває нових концептуальних ознак. Це безпосередньо пов’язано з кризою біженців, що змушувало держави переглянути вже існуючі визначення самого терміна «refugee». Для того, щоб виокремити мовні засоби, які вербалізують концепт REFUGEE у політичному дискурсі, було проаналізовано промови політиків, серед яких є і носії англійської мови (Барак Обама, Тереза Мей, Катрін Бренсон), і не носії мови (Ґжеґож Схетина, Морган Юганссон, Антоніу Гутерреш, Фолькер Тюрк). Для репрезентації концепту вони використовують і ключові лексеми-вербалізатори концепту, і вільні словосполучення (vulnerable people who have come to seek protection, people in need of protection, people in need of shelter, people in need). Носії мови переважно виражають нейтральне або позитивне ставлення до біженців. Не носії мови інколи доповнюють номінативне поле концепту REFUGEE репрезентантами з негативними конотаціями.